Boka rum


Jazz på Hellsten - Höst 2018   

 

13/9 Max Agnas Trio


Agnas/Voegler/Agnas is a band consisting of musicians from Stockholm. Together they have played for a couple of years as a group and have focused mostly on finding new ways to interpret different american jazz standard songs. They have recorded two albums through the years in various contexts based on own compositions (”Gröndal” recorded in 2016 and ”Sonata for Three” recorded in 2017) Max Agnas, piano Sebastian Voegler, drums Mauritz Agnas, double bass


20-09-18 Westfelt/Virves/Henriksson/Agnas


Westfelt/Virves/Henriksson/Agnas är en svensk-estländsk grupp med starka influenser av dagens moderna jazz-scen. Bandets huvudfokus i det nya projektet är att hedra jazz-legenderna Blossom Dearie, Helen Merrill, Carmen McRae och deras sällsamma versioner av standards. Men också att skapa en ny drömsk modern ljudbild med leksamma improvisationer. 

Chi Westfelt – Vokal
Britta Virves - Piano
Jon Henriksson – Kontrabas
Nils Agnas - Trummor

 

27-09-18 Sebastians kompisar + jam


Sebastians kompisar spelar musik skriven och arrangerad av Sebastian Jonsson. Inspirerad av bland annat Steve Reich och Wayne Shorter. Ackordinstrumenten har fått ge vika och de starka melodierna får bära istället. Vi spelar väldigt akustiskt och vill visa vilken energi det finns i det. Med det här bandet har jag velat samla musiker med stark output och det består av:

Erik Tengholm - Trumpet
Hannes Junestav - Trombon
Anders Langørgen - Kontrabas
Jonathan Leidecker - Trummor
Sebastian Jonsson - Saxofoner

 

04-10-18 Johannes Gammelgaard Kvartett


Johannes Gammelgaard är en dansk saxofonist som sen januari 2017 har bott och studerat i Stockholm. Med sig har han tre erfarna och lekfulla unga musiker från Stockholms jazzscen. Kvartetten är bildad efter förebilder som Ornette Coleman Quartet och Jesper Zeuthen PLUS och spelar egna låtar som mest liknar dansk folkmusik och psalmer, men också lånar element från sydafrikanska hymner och amerikansk frijazz. I en blanding av skrivna och improviserade stycken kommunicerar musiken glädje, kärlek och vemod, och de sångbara melodierna sitter kvar i såväl huvud som hjärta långt efter att en hört dom. I november 2017 släppte Johannes sin debutskiva “Kærligheden” med oktetten Johannes Gammelgaards ABC, och några av kompositionerna från albumet spelar kvartetten i en ny tappning.

Johannes Gammelgaard - tenorsaxofon
Karl Wallmyr - trumpet
Anders Langørgen - kontrabas
Arild Wahl - trummor

 

11-10-18 Clara Fornander & Co

Vokalisten och kompositören Clara Fornander uppträder med egenskriven musik i en ny konstellation av musiker. Kompositionerna är expressiva och fina historier i ett universum mellan hörnpelarna jazz, singer-songwriter och soul. Dessa genrer har alla varit viktiga för Clara och hennes musik återspelar ett kollage av färger och strukturer från vardagen och det förgångna.

Clara Fornander - sång
Mattias Olofsson - gitarr
Filip Magnusson - fiol
Jon Henriksson - kontrabas
Axel Fagerberg - percussion

 

15-10-18 SVENSKA FOLKJAZZKVARTETTEN

SVENSKA FOLKJAZZKVARTETTEN spelar som namnet antyder en kombination av folkmusik och jazz. En väldigt rak och ärlig kombination som varken kompromissar med låtspelet eller jazzens uttryck. I denna grupp får allting plats med en stor respekt och vördnad för musiken, vare sig det är intrikat låtspel, spräckig frijazz, jazzens sväng, eller långsamma droner.

Jonas Liljeberg - Sax, klarinett
Isak Hedtjärn - Klarinett
Vilhelm Bromander - Bas
Karl-Henrik Ousbäck  - Trummor

 

16-10-18 Elin Larsson Trio


"Tre egensinniga liksom envisa musiker tar sig an Ornette Colemans gedigna låtskatt. Bångstyriga melodier låter sig fångas upp och förvandlas. Ut på andra sidan kommer, något annat. "

Elin Larsson, saxofoner
Torbjörn Zetterberg, bas
Konrad Agnas, trummor

 

17-10-18 Nyberg/Stackenäs/Kallerdahl

Lina Nyberg är en av våra mest hyllade sångerskor och kompositörer och sedan debuten 1993 med albumet Close (duo med Esbjörn Svensson) har hon gjort 17 skivor som solist/producent/arrangör. Hon turnerar regelbundet världen över med sitt band där även gitarristen David Stackenäs och basisten Josef Kallerdahl ingår, båda väletablerade och fantastiska musiker.
Deras senaste album Terrestrial vann den prestigefulla utmärkelsen Gyllene skivan som årets jazzalbum och nominerades till både Grammis och Manifestpriset.
www.linanyberg.se

 

18-10-18 Oskar Lindström Trio

Oskar Lindström Trio - Skivrelease!
 
Pianisten Oskar Lindström har under senaste året bl.a nominerats till "årets nykomling" i Sveriges Radios P2s "Jazzkatten" och medvekat på ASJOs grammisnominerade liveskiva "Move". Nu släpper han sin debutskiva "Fugue" tillsammans med sin trio. Musiken är vackert sakral men samtidigt svängig och trion har en fängslande scennärvaro och medryckande intensitet.
Välkomna!
 
Oskar Lindström – Piano
Joel Hulander – Bas
Filip Olofsson – Trummor
 


19-10-18 Britta Virves/Henning Ullén
TBA

 

25-10-18 Westlin Tontin


Westlin Tontin är en kvartett som spelar Pelle Westlins kompositioner. Musiken är ärlig, rolig, emellanåt sentimental men alltid ute efter att locka fram äkta känslor! Musiken är inspirerad av 60-talets frijazz, gammal svensk schlager och nästan allt däremellan. Hösten 2018 släpper gruppen sin första LP på etiketten Grodor & Fåglar!

Pelle Westlin - Saxofon
Gustav Davidsson - Trombon
Boel Mogensen - Kontrabas
Anton Jonsson - Trummor


 


01-11-18 Vad Vi Vet


Vad Vi Vet (NO/SE) är ett nystartat band som består av sex unga musiker som möttes på Trondheims jazzlinje. Med inspiration från grupper som The Stoner och Paavo spelar gruppen orädd, lekfull skandinavisk jazz med svenska texter. Musikerna möter musiken med huvudet före och skapar en ljudbild med kärlek för både oljud och finstämda arrangemang. Lyssnaren hålls på spänn och lämnas med en undran om vad det är dom vet, som inte du vet.
 
Ingrid Malmén - Vokal
Alexander ”Deller” Dellerhagen - Saxofoner och basklarinett
Christian Cuadra - Altsaxofon
Alice Hernqvist - Piano
Georgia Wartel Collins - Kontrabas
Åsmund Mattias Smidt - Trummor
 


08-11-18 HONEYWOLF


Honeywolf är en pop/jazz-trio som spelar musik av sångerskan och låtskrivaren Lili Holényi. Musiken har beskrivits som en blandning av jazz, art pop och improv. Lili Holényi och hennes klara och expressiva röst ger lyssnaren tillgång till nya oväntade ljudlandskap. Pianisten Milton Öhrström och basisten Mauritz Agnas adderar stabilitet och skönhet med stor musikalitet och hängivenhet. I September 2018 släpper de sitt debutalbum Dreamer på Lilalo Records.

Lili Holényi sång, gitarr, kompositör
Milton Öhrström, piano
Mauritz Agnas, kontrabas

Foto: Marion Jaklin
www.honeywolf.se www.lilalo.se https://open.spotify.com/artist/6Dqe9J2rhqD6uMziwsPyEh?si=z7MdAFdVQQ2Mwdzu3fRizQ


15-11-18 Alberto Pinton Sextet


Selma Pinton vocals
Alberto Pinton saxofoner, klarinetter, komposition
Niklas Barnö trumpet (Mats Äleklint är ordinarie, men han kunde inte
den 15 november)
Mattias Ståhl vibrafon
Vilhelm Bromander bas
Konrad Agnas trummor

Alberto Pinton Sextet är en ny konstellation som utforskar och
utvecklar Albertos kompositioner för större grupp. Melodiska linjer,
unisona och kontrapunktiska, och harmonier blandas med grooves, som
bandets medlemmar använder som utgångspunkt för sina improvisationer.
Röst, trombon, vibrafon, saxofoner, klarinetter, kontrabas och trummor
skapar djup och variation.
 
https://youtu.be/RtC8q34JyLw
 


22-11-18 Erik Palmberg Quartet


Erik Palmberg Quartet
Erik Palmberg har under de senaste åren uppmärksammats som solist både i Sverige och även i Tyskland där han har gjort flertalet turnéer med tyska musiker. Gruppens medlemmar tillhör några av de mest intressanta unga jazzmusikerna i Sverige idag!
Med musiken från den färska debutskivan First Lines så intar gruppen för första gången Jazz på Hellstén!
 
Sättningen är :
Erik Palmberg trumpet
Anton Dromberg piano
Niklas Wennström kontrabas
Sebastian Voegler trummor


 
29-11-18 Lärkfors/Wärnheim kvartett


Lärkfors/Wärnheim Kvartett är en grupp som pekar åt många olika håll. I ena stunden spelas enkla melodier med svenska texter som påminner om något man hörde när man var liten, i kontrast till den fria improvisationen med grova penseldrag som uttrycksmedel.
 
Sofia Lärkfors och Marcus Wärnheims komponerande ger dig något djupt personligt och minnesvärt. Bandet utlovar idel glada miner och mestadels hits med otroligt fria improvisationer.
 
Sofia Lärkfors - Sång/komposition
Marcus Wärnheim - Altsax/komposition
Simon Hjälm - Trummor
TBA - Kontrabas 

 
06-12-18 Agnes Darelid Quartet


Originalmusik av trombonisten AgnesDarelid starkt influerad av nutida jazzmusik och pop, där bandets fokus ligger på stora klanger, sjungande melodier och interaktivitet. Med en repertoarblandning av allt från melankoli till glädje, samt en udda kvartettsättning på trombon, gitarr, bas och trummor försöker ADQ hitta nya vägar att uttrycka sig på den moderna jazzscenen.
Bandet släppte i mars sin första singel med låtarna Malmø och 19/4, och spelade i april in låtar till en kommande EP.
 
Agnes Darelid - Trombon
Gustav Renberg - Gitarr
Alexander Capasso - Bas
Edvin Fridolfsson - Trummor

 

13-12-18 Initiativet


Initiativet är ett icke-hierarkiskt kollektiv med rötter i 60-talets frijazz och improviserad
musik. Musiken karaktäriseras av spelglädje, i både fria former och svitformer, där
medryckande sväng, lyriska melodier och vilda improvisationer varvas i oförutsedda
kombinationer.
De fem medlemmarna är alla djupt insyltade i den svenska och norska frijazzmyllan.
Med säregna röster skapar de ett levande – angeläget – kollektivt sound.

Marthe Lea - saxofon
Niklas Barnö - trumpet
Lisa Ullén - piano
Christopher Cantillo - trummor
Vilhelm Bromander - kontrabas

 

20-12-18 Helen Salim Band


Jazzsångerskan Helen Salim med band kommer denna decemberkväll bjuda på det allra svängigaste och vackraste av jazzens julpärlor. Frank Sinatras version av balladen ”Christmas Waltz” och Ella Fitzgeralds högklassiga sväng på ”Winter Wonderland”.... ni förstår grejen!
Konserten kommer även gästas av hemliga akter, kanske julhögtidens främsta stämningshöjare?

Band TBA

 

 Luntmakargatan 68, Stockholm, hotel@hellsten.se, tel: +4686618600  fax: +4686618601